Sedaj pa veliko vprašanje: kakšna je razlika med govedino in Angus govedino?

Torej  Angus goveda so posebna v primerjavi z drugimi pasmami, zakaj so posebna, kako meso primerjati z mesom drugih pasem?

Certificirani goveji standardi Angus so nastali leta 1978. Tako so nastali normativi ki določajo določeno raven maščobe na površini mesa, marmoriranosti, mehkobe, starosti in barve mesa, ki je primerna za etiketo Angus govedina.

Angus govedina je znana po svoji fini marmoriranosti mesa, kar pomeni, da je maščoba enakomerno razpršena po mesu. Ta marmoriranosta lastnost Angus goveda običajno ustvarja mehkejše, sočno in slastnejšo meso od drugih pasem.

To nam pove, kaj se šteje kot “Angus”. Sedaj pa, zakaj bi mi želeli imeti, kupiti Angus govedino.

Največji delež da je meso tako je zaradi genetike, natančneje zaradi gena, ki nadzorujejo beljakovino imenovano miostatinski. Miostatinski zavira rast mišic pri govedu. Če je gen, odgovoren za izdelavo miostatin spremenjen tako, da naredi neaktivno obliko proteina, ali gena se zmanjša rast maščobnih celic in rezultat je več mišic in manj maščobe. » Angus in Hereford govedo imajo več miostatina, zato je njihovo meso bolj mastno in bolj marmorirano. Ampak sama vsebnost maščob in marmoriranost vam ne zagotavlja da je meso mehko, kar pomeni, da  moramo gledati tudi na druge dejavnike. Največji delež oziroma vzrok tega da je tako, ima genetika. Kar pomeni, genetika pri tem govedu je vzrok za to da je marmoriranost fina in kako dobro se razporedi skozi meso, za žilavost maščobe in samega vezivnega tkiva. Tu nastopi običajno v prednost Angus govedina, saj je z boljšo teksturo marmoriran in je zato boljši od drugih pasem.

Sedaj dobite tudi pri nas slasten ramstek od Angus govedi. Na Lavrici in centralni tržnici v Ljubljani je na zalogi, v Šiški in Mostah ga pa lahko naslednji dan dobite.

2015-11-23T14:26:48+01:00