Popečen kruh s hrenovko
Sestavine:
- 1 par hrenovke
- mlada špinača
- paradižnik
- češnjev paradižnik
- sol
- poper
- olivno olje
- limona
- mozzarella
Priprava:
Paradižnik zarežemo in ga na strgalo naribamo. Lupino odstranimo. Sok in meso paradižnika, ki je ostal začinimo s soljo, poprom, olivnim oljem in limoninim sokom. Češnjev paradižnik narežemo na četrtine. Hrenovke zarežemo in jih na srednje močnem ognju spečemo. Nato jih pokrijemo z alu – folijo. Vmes popečemo kruh na maslu ali olivnem olju. Ko je opečen, ga premažemo z naribanim paradižnikom, nanj položimo špinačo, češnjevec in natrgano mozzarelo ter vse skupaj pokapljamo z olivnim oljem in solnim cvetom. Nato hrenovko razpolovimo in jo položimo na kruh. Po okusu lahko dodamo še beli del mlade čebule.
Svinjska nabodala
Sestavine:
- 250g svinjskega plečeta
- 250g svinjskega vratu
- sol
- poper
- peteršilj, origano, rožmarin
- mix mediteranskih začimb
- limona
- česen
- olivno olje
Priprava:
Meso narežemo na kocke cca 2 x 2 cm. Prestavimo v posodo in začinimo s soljo in poprom. Dodamo zelišča in česen, ki smo ga zdrobili, ter dobro premešamo. Prilijemo še limonin sok ter olivno olje in postavimo čez noč v hladilnik. Potem vzamemo palčke za nabodala. Meso natikamo na palčke tako, da se kocke s konci rahlo dotikajo. Pečemo na srednje močnem žaru, prvo na eni strani, ko se lepo zapače, jih obrnemo. Pečemo dokler niso pečena, vmes obračamo in pazimo, da se nam ne zažge.
Priporočene priloge: jogurtova omaka, naan kruh, ocvrt krompir, pečen krompir, lepinja
Pečenica z zelenjavo
Sestavine:
- 1 pečenica
- 50 g paprike
- 50 g korenja
- 50 g stebelne zelene
- 1 čili
- peteršilj
- strok česna
- sol
- poper
Priprava:
Pečenico prebodemo in ločimo maso od ovoja. Zelenjavo narežemo na majhne kocke/kolobarje, česen, peteršilj in čili sesekljamo. Pečenice oblikujemo v majhne kroglice in jih na olju ali masti popečemo na srednje močnem ognju. Dodamo zelenjavo, jo prepražimo in dodamo še česen. Pretresemo s čilijem in peteršiljem in vse skupaj premešamo. Začinimo po okusu.
Priporočene priloge : testenine, riž, kus kus…