Svinjski vrat (pečenka)
Sestavine:
-
2 kg svinjskega vratu
-
250 g korenja
-
150 g čebule
-
lovorjev list
-
0,1 l rdečega vina
Svinjski vrat en dan prej mariniramo (sol, poper, rdeča paprika, timijan, česnovo olje).Korenje in čebulo narežemo na kolobarje in položimo na pekač, meso položimo na zelenjavo. Naslednji dan vzamemo iz hladilnika. Olje segrejemo na 220˚ in z njim prelijemo pečenko, da meso iz vseh strani zakrkne. Pečico nastavimo na 220˚C in pečemo 8 minut na eni strani, meso obrnemo in še 8 minut na drugi strani. Zalijemo z vinom in z zelenjavno osnovo ter pečemo dobro uro na 135˚C . Meso obrnemo in pečemo še cca uro oziroma dokler ni pečenka dovolj pečena (tako da ima v sredini cca 68˚C).Ko je meso pečeno ga zavijemo v folijo. Korenje in čebulo damo v lonec in zalijemo z zelenjavno osnovo. Vso maščobo z vrha odstranimo. Kuhamo dobre pol ure, da se vse skupaj zreducira, nato zmiksamo in precedimo.
Narežemo meso in ga prelijemo z omako.
Priporočene priloge : pečen krompir, pire krompir, kruhove rezine…
Obilo užitkov pri pripravi in seveda pri jedi, chef Jure.
Svinjska ribica (file)
Sestavine:
-
1 kos svinjski file
-
40 g masla
-
vejica rožmarina, lahko tudi timijan, lovor, brinove jagode
-
1 strok česna
File solimo. Ponev segrejemo, vlijemo olivno olje in na visoki temperaturi opečemo file z vseh strani. Zmanjšamo ogenj, dodamo maslo, zelišča in česen in rahlo opekamo naprej. File damo lahko v pečico na 190˚C za 10 minut, da se speče do konca, lahko pa file pustimo v ponvi in ga obračamo s prijemalkami dokler ni pečeno. Če imamo termometer preverimo, da ima meso vsaj 60˚C. Takrat file prestavimo na dilo in ga pokrijemo s folijo in pustimo počivati 2-3 minute.
Priporočene priloge : njoki, pečen krompir, zelenjavni pire (krompirjeve, cvetačni, korenčkov), …
Obilo užitkov pri pripravi in seveda pri jedi, chef Jure.
Pulled pork
Sestavine:
-
svinjsko pleče ali orešček
-
2 stroka česna
-
1 čebula
-
0,3 kg korenja
-
0,3 kg zelene
-
lovor, timijan
-
rdeča paprika (lahko tudi dimljena), čili, kumina, piment….
-
sol, poper