Recepti za prašičje meso 2020-04-11T19:27:31+02:00

Svinjski vrat (pečenka)

Sestavine:

  • 2 kg svinjskega vratu

  • 250 g korenja

  • 150 g čebule

  • lovorjev list

  • 0,1 l rdečega vina

Svinjski vrat en dan prej mariniramo (sol, poper, rdeča paprika, timijan, česnovo olje).Korenje in čebulo narežemo na kolobarje in položimo na pekač, meso položimo na zelenjavo. Naslednji dan vzamemo iz hladilnika. Olje segrejemo na 220˚ in z njim prelijemo pečenko, da meso iz vseh strani zakrkne. Pečico nastavimo na 220˚C in pečemo 8 minut na eni strani, meso obrnemo in še 8 minut na drugi strani. Zalijemo z vinom in z zelenjavno osnovo ter pečemo dobro uro na 135˚C . Meso obrnemo in pečemo še cca uro oziroma dokler ni pečenka dovolj pečena (tako da ima v sredini cca 68˚C).Ko je meso pečeno ga zavijemo v folijo. Korenje in čebulo damo v lonec in zalijemo z zelenjavno osnovo. Vso maščobo z vrha odstranimo. Kuhamo dobre pol ure, da se vse skupaj zreducira, nato zmiksamo in precedimo.
Narežemo meso in ga prelijemo z omako.

Priporočene priloge : pečen krompir, pire krompir, kruhove rezine…

Obilo užitkov pri pripravi in seveda pri jedi, chef Jure.

Svinjska ribica (file)

Sestavine:

  • 1 kos svinjski file

  • 40 g masla

  • vejica rožmarina, lahko tudi timijan, lovor, brinove jagode

  • 1 strok česna

File solimo. Ponev segrejemo, vlijemo olivno olje in na visoki temperaturi opečemo file z vseh strani. Zmanjšamo ogenj, dodamo maslo, zelišča in česen in rahlo opekamo naprej. File damo lahko v pečico na 190˚C za 10 minut, da se speče do konca, lahko pa file pustimo v ponvi in ga obračamo s prijemalkami dokler ni pečeno. Če imamo termometer preverimo, da ima meso vsaj 60˚C. Takrat file prestavimo na dilo in ga pokrijemo s folijo in pustimo počivati 2-3 minute.

Priporočene priloge : njoki, pečen krompir, zelenjavni pire (krompirjeve, cvetačni, korenčkov), …

Obilo užitkov pri pripravi in seveda pri jedi, chef Jure.

Pulled pork

Sestavine:

  • svinjsko pleče ali orešček

  • 2 stroka česna

  • 1 čebula

  • 0,3 kg korenja

  • 0,3 kg zelene

  • lovor, timijan

  • rdeča paprika (lahko tudi dimljena), čili, kumina, piment….

  • sol, poper

Čebulo, korenje in zeleno narežemo na kolobarje. Česen stremo. Začinimo svinjsko pleče. Po pekaču razporedimo olivno olje, zelenjavo, timijan in lovor. Na to položimo svinjsko pleče. Pečico segrejemo na 135°C in vanjo položimo pekač. Pečemo 2-3 ure, vmes pazimo da se popolnoma ne izsuši. V primeru da se suši dodamo malo zelenjavne osnove ali pa malo belega vina. Vse skupaj pokrijemo s folijo. Pokrito pečemo še približno 2-3 ure oziroma dokler meso ne začne razpadati. Ko je pečeno vzamemo meso iz pekača in ga postavimo v posodo ter ga natrgamo (z vilico). V primeru, da ostane kakšen kos maščobe, ga odstranimo. Tekočino, ki je ostala v pekaču zmiksamo in precedimo. Nato jo zlijemo nazaj k mesu, da meso vpije tekočino.

Priporočena priloga : coleslaw, naredimo burger, ocvrt krompir…

Obilo užitkov pri pripravi in seveda pri jedi, chef Jure.