Mesni izdelki 2020-03-17T10:07:14+01:00

Mesni izdelki

Izdelki brez dodanih aditivov

Izdelki brez dodanih aditivov vsebujejo soli in začimbe. Nekateri izmed njih so rahlo prekajeni z bukovim žaganjem na hladnem dimu. Polnimo jih v prašičje ovitke in goveje ovitke.

Izdelki brez dodanih aditivov so:  mrežna pečenka, prašičja nabodala, piščančja nabodala, puranja nabodala, tatarski biftek, začinjen prašičji vrat, začinjena prašičja rebra, začinjena slanina, mleto meso, mleta pečenka, sarmice, polnjena paprika, kmečka klobasa, kmečka    salama, prešana glava, tlačenka, krvavice, domače krvavice, topljena svinjska mast, ocvirkova mast, domača zaseka, pečen odojek, pečeno prašičje    meso, začinjene peruti, ramstek mlade govedi v olju.

Prekajeno meso

Prekajeno meso se pripravlja na klasičen način. Proces priprave je suho soljenje, namakanje v solnici, prekajevanje z bukovimi drvi. Proces nasoljevanja traja od dva do štiri tedne, odvisno od velikosti kosov.

Prekajeno meso so:
prekajeno šunka, prekajeno pleče, prekajena krača, prekajena nogica, prekajena rebra, prekajeni vrat, prekajena ribica, prekajena glava, prekajena prašičja kost, prekajena hamburška slanina, krušna slanina, prekajena puranja bedra, prekajena govedina, prekajena goveja rebra, prekajene telečje kosti, prekajene goveje kosti, prekajeni goveji jezik, prekajeni telečji jezik, zašinek- budjola, dolenjska šunka, prekajen kare s kostjo, prekajen vrat s kostjo, prekajena šunka s kostjo, prekajena šunka s kožo.

Sušena klobasa

Sušene klobase in salame pripravimo iz skrbno izbranih kosov svinjskega stegna, mladega govejega stegna in vrata ter trde mesnate slanine. V nekaterih izdelkih mesnato slanino narežemo na kocke (5×5 mm). Ko je surovina nasoljena in so dodane začimbe, maso napolnimo v goveje ovitke, prašičje ovitke in kalogenske ovitke. Nato jih rahlo prekadimo z bukovim žaganjem na hladnem dimu in počakamo, da dozorijo v zorilnici. Sam postopek zorenja traja od enega do treh mesecev.

Sušene klobase so:
Promes želodec, domača salama, zimska salama, goveja salama, domača klobasa, Alojzova klobasa, pikant klobasa, sudžuk, zimska salama dolžine cca 1m, zimska salama dolžine cca 2 m.

Poltrajni izdelki

Poltrajne izdelke pripravljamo iz prašičjega plečeta, govejega vrata ali podplečja in mesnate slanine. Meso nasolimo, dodamo začimbe in ga napolnimo v prašičje ovitke. Po polnjenju jih prekadimo z vročim dimom.

Poltrajni izdelki so:
želodec za kuhanje, želodec za kuhanje s kašo, gorenjska klobasa, mini klobasa, mesena klobasa, goveja klobasa, navadna klobasa.

Barjeni izdelki

Barjene izdelke pripravljamo iz prašičjega plečeta, govejega vrata ali podplečja ter mesnate slanine. Soljeno in začinjeno meso zmeljemo in ga damo v kuter, kjer ga sesekljamo v mesno testo. z njim napolnimo ovčje  ali prašičje ovitke. Izdelek damo na vroči dim, po dimljenju pa zložimo v kotle na kuhanje. Kuhan izdelek dobro ohladimo. Mesno testo za mesni sir damo v modele in ga pečemo v pečici.

Barjeni izdelki so:
hrenovke,mini hrenovke, telečje hrenovke, pivska, safalada, mesni sir, posebna salama.

Poltrajni izdelki v obliki salame

Poltrajne izdelke v obliki salame pripravljamo iz prašičjega plečeta, govejega vrata in mesnate slanine. Soljeno in začinjeno meso zmeljemo in ga damo v kuter, kjer ga sesekljamo v mesno testo. Z njim napolnimo  umetne ovitke rumene, rdeče ali črne barve. Po polnjenju damo v kotle na kuhanje. Po kuhanju izdelek ohladimo.

Poltrajni izdelki v obliki salame so:
šunkarica, šunka v ovitku, tirolska salama, blejska salama, pica šunka.

Hladetinasti izdelki

Hladetinaste izdelke pripravimo iz prašičjih glav, jezikov, srčkov in kožic. Meso skuhamo in narežemo na manjše koščke. Zalijemo z juho v kateri smo kuhali meso, dodamo morsko sol in začimbe. Tako pripravljeno maso napolnimo v ovitke ali jih zložimo v kalupe. Izdelek damo hladiti, da se strdi.

Hladetinasti izdelki so:
tlačenka, jezikova tlačenka, prešana glava.

Prekajeni kuhani izdelki

Prekajeno meso se pripravlja na klasičen način. Suho soljenje, namakanje v solnici in prekajevanje z bukovimi drvi. Proces nasoljevanja traja od dva do tri tedne, odvisno od velikosti kosov. Po prekajevanju meso skuhamo. Kuhanega ohladimo in pripravimo za prodajo.

Prekajeni kuhani izdelki so:
kuhana šunka, kuhan vratnik, kuhan goveji jezik.

Kuhani izdelki

Sestava krvavic je prašičje meso, prašičja glava, srce, jeziki, mesnata slanina, riž, ješprenj,morska sol in začimbe.Najprej skuhamo meso, riž in ješprenj. Ko je vse skuhano dodamo kri, sol, začimbe in vse skupaj dobro premešamo. Tako pripravljeno maso napolnimo v prašičje in goveje oviteke. Ko je masa nadevana, damo kuhati. Kuhane krvavice obesimo na stojala, da se ohladijo.

Kuhani izdelki so:
krvavica, domača krvavica

Kuhan izdelek pašteta

Jetrna pašteta je sestavljena iz prašičjega mesa, mesnate slanine, juhe oziroma bujona, prašičjih jeter, soli in začimb. Meso prašiča in mesnato slanino se skuhamo. Kuhano damo v kuter, da se vse skupaj dobro stolče, dodamo začimbe in na koncu še prašičja jetra. S tako pripravljeno maso napolnimo ovitke in damo ponovno kuhati. Po kuhanju jo zložimo na mizo in ohladimo.

Kuhan izdelek pašteta so:
jetrna pašteta

Maščobni izdelki

Domača zaseka je sestavljena iz prašičjega mesa in mesnate slanine. Vse skupaj nasolimo z morsko soljo in damo za dva do tri dni v razsoljevanje. Po treh dnevih ju obesimo in prekadimo s hladnim dimom. Po prekajevanju, surovino zmeljemo in ji dodamo začimbe ter spakiramo v posodice.
Mast in ocvirkova mast je sestavljena iz mesnate slanine in sala. Sestavini zmeljemo in damo v kotel, kjer se cvre nekaj ur. Ko je cvrtje končano se mast precedi v posodice, tako nam ostanejo ocvirki. Te pretresemo v posodice in zalijemo z mastjo.

Maščobni izdelki so:
domača zaseka, mast, ocvirkova mast.

Presni izdelki

Pod presne izdelke spadajo vsi sveži izdelki, ki jih je potrebno še toplotno obdelati in imajo kratek rok trajanja.Za te izdelke uporabljamo meso prašičev (pleče, ledja brez kosti, vratovina, rebra, hamburška slanina), meso govedi ( stegno, vratovina, podpleče) in mesnato slanino.

Presni izdelki so:
masa za čevapčiče, čevapčiči, pleskavice, pleskavice s sirom, mrežna pečenka, tatarski biftek, začinjen vrat, začinjena rebra, začinjena hamburška slanina, meso v marinadi, nabodala prašičja, nabodala puranja, nabodala piščančja, žar klobasa, pečenica.