Sveže meso 2020-03-31T19:59:49+02:00

Sveže meso

Kaj je meso?

V ožjem pomenu besede meso razumemo skeletno mišičevje živali z vraščenim mastnim in vezivnim tkivom, s krvnimi in limfnimi žilami, z bezgavkami in z živci. K mesu prištevamo tudi drobovino, jezik, jetra in druge organe, ki jih uporabljamo v prehrani.

Kakovost mesa – predvsem njegova mehkoba – je odvisna od vrste živali, mase, starosti, spola, prehrane, od ravnanja z živalmi pred zakolom in od ravnanja z mesom po zakolu (hladilna trdota). Na mehkobo mesa po zakolu vplivata predvsem način zorenja in skladiščenje mesa ter način zamrzovanja (hitrejše ko je zamrzovanje, kakovostnejše ostane meso). Zavedati se moramo, da vsi kosi mesa posameznih živali niso enako mehki, vendar je vsak kos posebej primeren za pri- pravo določenih jedi.

Kaj pomeni staranje, zorenje mesa?

Pa poskusimo odgovoriti, opisati in razložiti zakaj staramo, zorimo govedino?
Večina vas bo dejala, da ideja o staranju govedine za izboljšanje okusa zveni zelo narobe, saj pričakujete, da je večina živil, z nekaj izjemami, kot so vino in sir, okus najboljši, ko so sveži. Vendar pa se izkaže, da je lahko staranje koristno tako za okus kot za teksturo govedine.
Neposredno po tem, ko se živina zakolje, je njihovo meso običajno lepe rožnate barve, kar je eden od razlogov, da imamo radi sveže meso. Vendar, večina nas ima rajši, da se meso »spočije«, da ni tako sveže.
V mesu se v prvih 12 do 24 urah po zakolu zategnejo mišična vlakna in sicer zaradi rigor mortis (otrdelost mišic). Zatem, pa encimi v mesu napadejo strukturne proteine, ki povzročajo otrdelost mesa, s tem se meso počasi in naravno začne mehčati. Proces se najhitreje zgodi v svinjskem in jagnječjem mesu in najpočasneje v govejem mesu.
Encim ukrep ima dodaten učinek, in to je izboljšanje in krepitev okusa govedine, verjetno zaradi okvare beljakovin v aminokisline.
Ker staranje mesa omogočajo bakterije in plesni, ki delujejo na govedino, se to izvaja pri nizkih temperaturah, običajno od ene do treh stopinje cezija. Govedino lahko staramo od nekaj dni, do celo šest tednov. V povprečju največkrat okoli 10 -14 dni v prizadevanju za vzpostavitev ravnovesja med stroški, okusom in skladiščenjem.
Staranje je običajno s tako imenovanim aging postopkom, ki pomeni suhi postopek, kjer goveji kos mesa visi v hladilnici vnaprej določen čas. Po pretečenem času pa začnemo rezati. Pri suhem staranju imamo dejansko izgubo mesa v daljšem časovnem obdobju največjo, to pa zaradi uparjanje vode in površinske izsušitve, ki jo moramo očistiti- odstraniti stran.
Alternativna metoda je mokra staranje, kjer se meso shrani v velikih vakuumskih vrečah, da se zmanjša izgubo vlage. Mokro staranje zmanjšuje izgubo teže mesa zaradi izhlapevanja vode in plesni, vendar običajno se ne razvije čarobno močan okus do stopnje, ki ga da suho staranje mesa.
Aging govedine je starodavna praksa, ki se je pričela z sušenjem oziroma prekajevanjem mesa, ki je bil edini način, da se ohrani meso za toplejše dni. Tako so ljudje že zelo zgodaj spoznali, da bi lahko izboljšali okus in teksturo svežega mesa.
Včasih nekateri proces izvajajo do skrajnosti, kar pomeni da od zunaj dobesedno gnije, francozi imenuje to mrtvičenje mesa.

Mlado goveje meso

 1. file (pljučna pečenka)
 2. ledja (T-bon, ramstek)
 3. hrbet (šimbas)
 4. stegno-križ
 5. stegno – notranje stegno
 6. stegno – zunanje stegno
 7. stegno –kugla (oreh)
 8. pleče –  debelo pleče
 9. pleče –  tanko pleče
 10. pleče – plečna ribica
 11. golenica (osobuko, bočnik)
 12. podpleče (bržola)
 13. potrebušina (flam)
 14.  vrat
 15.  rebra – prsa

Ostali uporabni kosi so :
srce, pljuča, vranica, kosti, ledvica, vampi, jetra, rep

Odkup mladega goveda vršimo večinoma na Dolenjskem v okolici Sevnice, nekaj pa tudi v bližnji okolici Ljubljane. Mlada goved je meso mladih govedi, je rdeče barve in ima med mišicami bele maščobne nitke . Mlada govedina je mehka in sočna. Goveje meso vsebuje številne rudnine, nekaj vitaminov in beljakovine. Za pripravo je relativno enostavna in ne potrebuje toliko obdelave, kot starejša govedina. Če je govedina uležana. je okusna in hitro pripravljena. Govedina je meso, ki se lahko uporablja za pripravo najrazličnejših jedi: juha, golaž, stejke, pečenka, zrezke, ragu, …

Telečje meso

 1. vrat
 2. pleče
 3. hrbet
 4. ledja
 5. file (pljučna)
 6. rebra – prsa
 7. potrebušina (flam)
 8. stegno, ki ga delimo na:
  notranje stegno, zunanje stegno
  kugla (oreh), križ
 9. golenica (krača)

Ostali uporabni kosi so :
srce, pljuča, vranica, ledvica, vampi, jetra, rep

Teletino odkupujemo večinoma na Dolenjskem v okolici Sevnice, nekaj pa tudi v bližnji okolici Ljubljane. Teletina je meso telet do starosti osem tednov in do teže trupa 185 kg. Telečje meso je svetlo rožnate barve in obraščeno s povsem belim lojem. Meso je nežno in prožno, a hkrati čvrsto. Vsebuje več vode kot govedina in ima nežnejša tkiva. Telečje meso vsebuje ogromno beljakovin, cinka in vitamina B. Telečje meso je primerno za najrazličnejše jedi: obare, pečenke, zrezke, filana rebra, …

Prašičje meso

 1. stegno, ki ga delimo na:
  notranje stegno, zunanje stegno
  kugla (oreh), križ, golenica (krača)
 2. ledja in hrbet (kare, zarebrnica) ali ribica brez kosti
 3. vrat
 4. file
 5. pleče
 6. rebra
 7. potrebušina (flam)

Ostali uporabni kosi so :
srce, kosti, nogica, glava, jetra, ledvica, želodec, možgani, rep,

Prašičje meso odkupujemo v Prekmurju, ker je tam najboljša kvaliteta prašičjega mesa v Sloveniji. Prašičje meso mora imeti prijetni vonj po svinjini in je rožnate barve. Meso mora biti suho in prožno. Meso vsebuje vitamine, beljakovine in maščobe. Slanina je bele barve in trda. Meso prašiča moramo vedno dobro termično obdelati, kajti v mesu se lahko zadržujejo ličinke gliste trihinele, ki lahko človeku povzročajo zdravstvene nevšečnosti. Veterinarski nadzor je v Sloveniji izredno dober, bolezen pa izjemno redka. Prašič je osnovna surovina za izdelovanje pršuta, prekajenih izdelkov in najrazličnejših klobas in salam. Uporablja se za pripravo številnih jedi: peka na žaru, zrezki, pečenke, za kuhanje kislih juh, ….

Piščančje meso in meso kokoši

 1. celi piščanec
 2. piščančji file
 3. piščančja bedra
 4. piščančja prsa
 5. piščančja krila
 6. piščančje kračke
 7. meso starih kokoši
 8. race
 9. gosi

Meso odojka in jagenjčka

Odojek je na ražnju pečen mlad prašiček. Lahko se peče v krušni peči ali nataknjen na drog nad ognjem oziroma žarom.

Kozliček se lahko peče v krušni peči ali nataknjen na drog nad ognjem oziroma žarom.

Možno jih je dobiti cele, polovice ali četrtine.

Gosje in račje meso

Nudimo vam:

 • račke
 • račja prsa
 • račja bedra
 • goske

Gosje in račje meso se navadno peče. Pogosto se ga napolni z jabolkom.

Meso angus goveda

Nudimo vam:

 • ramstek
 • stegno

Angus govedina je znana po svoji fini marmoriranosti mesa, kar pomeni, da je maščoba enakomerno razpršena po mesu. Ta marmoriranosta lastnost Angus goveda običajno ustvarja mehkejše, sočno in slastnejšo meso od drugih pasem.Največji delež da je meso tako je zaradi genetike, natančneje zaradi gena, ki nadzorujejo beljakovino imenovano miostatinski. Miostatinski zavira rast mišic pri govedu. Če je gen, odgovoren za izdelavo miostatin spremenjen tako, da naredi neaktivno obliko proteina, ali gena se zmanjša rast maščobnih celic in rezultat je več mišic in manj maščobe. » Angus in Hereford govedo imajo več miostatina, zato je njihovo meso bolj mastno in bolj marmorirano. Ampak sama vsebnost maščob in marmoriranost vam ne zagotavlja da je meso mehko, kar pomeni, da  moramo gledati tudi na druge dejavnike. Največji delež oziroma vzrok tega da je tako, ima genetika. Kar pomeni, genetika pri tem govedu je vzrok za to da je marmoriranost fina in kako dobro se razporedi skozi meso, za žilavost maščobe in samega vezivnega tkiva. Tu nastopi običajno v prednost Angus govedina, saj je z boljšo teksturo marmoriran in je zato boljši od drugih pasem.