Priporočila chefa Jureta 2020-04-07T15:42:06+02:00

CHEF JURE IMA NEKAJ PRIPOROČIL ZA PRIPRAVO NAŠIH IZDELKOV

  • Prekajeno meso se kuha od cca 40 minut do dobre ure, odvisno od velikosti kosov ( 1kg je cca 50 minut kuhanja). Kos damo v lonec in zalijemo z vodo. Ko voda zavre, zmanjšamo da počasi vre.
  • Klobase za kuhanje, kot so mesena, kmečka, gorenjska, goveja, pripravimo tako, da jih damo v vodo in pustimo da zavre. Ko zavre zmanjšamo in jih pustimo cca 10 minut vreti na minimumu.
  • Pečenico pripravimo tako, da jo damo v vodo in pustimo da zavre. Ko zavre zmanjšamo in jo pustimo cca 10 minut vreti na minimumu. Vmes segrejemo mast ali olje v ponvi in jo še na obeh straneh popečemo, cca 10 minut.
  • Želodec za kuhanje oziroma želodec z kašo pripravimo tako, da ga damo v vodo in pustimo da zavre. Ko zavre zmanjšamo in ga pustimo cca 40 minut vreti na minimumu.
  • Hrenovke, safalade, pivske, pripravimo tako, da jih damo v vodo in pustimo da zavre. Ko zavre ugasnemo in jih pustimo v vodi še 5 minut, da se do konca pregreje. Lahko pa jih tudi samo popečemo.
  • Krvavice in domače krvavice, damo v pekač, ki smo ga predhodno namazali z mastjo. Pokrijemo z alufolijo in damo peč v pečico za cca 40 minut na 150 stopinj. Nato vzamemo alufolijo dol in jo popečemo do konca, da postane skorja hrustljava.

IN PEKO MESA NA ŽARU

Za peko na žaru so najbolj primerni samo najnežnejši kosi mesa, ki so marmorirani z maščobo. Maščoba v mesu naredi izdelke pečene na žaru bolj sočne. Vendar pa je pred peko potrebno odstraniti vso vezivno tkivo, saj postane pri visokih temperaturah trdo in žilavo. Najboljše meso za pečenje na žaru je govedina in steki, sledijo svinjska vratovina, kare, rebra, najslabše pa se na žaru obnaša telečje meso in ob nepazljivem ravnanju začne hitro izgubljati mesni sok in se izsuši.
Osnovni napotki pri pečenju na žaru:
• Meso za pečenje na žaru naj ne bi bilo debelejše od 5 centimetrov.
• Na hitro moramo peči govedino
• Svinjino in teletino pečemo počasneje zaradi arome in boljše
prebavljivosti, ki jo razvijeta šele po nekaj minutah toplotne obdelave.
• Pri obračanju posameznih kosov mesa pazimo, da mesa ne špikamo.
Rajši vzemimo daljše kuhinjske vilice in z njimi obrnimo meso. Za pečenje
mesa na žaru je posebno pomembna izbira začimb. Meso lahko vnaprej
mariniramo ali pa ga premažemo s kuhanim maslom, oljem ter začinimo z
dišavnicami in zelišči. Uporaba svežih zelišč je tu še posebnega pomena.