Recepti za telečje meso

AROMATIČNA TELEČJA PEČENKA

Sestavine:
2 kg teletine (pleče), sol, 1 čajna žlička popra v zrnu, 1 čajna žlička koriandra, 1 limona
2 stroka česna, kakor palec velik kos ingverja, olje, temna osnova za omake ali goveja juha, jušna zelenjava (korenček, rezina gomolja zelene, korenina peteršilja, čebula, lovorjev list), 1 dl belega vina

Priprava:
V možnarju skupaj stremo črni poper, koriandrovo seme in sol. Ingver naribamo, česen na drobno sesekljamo, limono operemo in naribamo rumeni del lupine. V možnar dodamo ingver, limonino lupino, česen, nekaj kapljic limoninega soka. Dodamo tri jušne žlice olja in premešamo. S tako pripravljeno marinado namažemo telečjo pečenko in jo pustimo na hladnem vsaj dve uri (lahko tudi čez noč). Na namaščeno dno pekača naložimo jušno zelenjavo narezano na kose. Prilijemo toliko osnove ali juhe, da pokrije dno in položimo pečenko. Pečenko pečemo uro in pol v pečici, ogreti na 220 stopinj. Med pečenjem jo večkrat polijemo z juho ali osnovo in jo obračamo. Ko je pečena, jo vzamemo iz pekača, pokrijemo in poskrbimo, da ostane topla. Iz pekača odstranimo omako skupaj z zelenjavo prelijemo v kozico (z dna pekača postrgamo vse, kar se je prijelo in damo v omako). Prilijemo še nekaj temne osnove, dodamo belo vino in omako zavremo. Kuhamo dokler alkohol ne povre. Omako precedimo, če je potrebno solimo in jo zgostimo z Gustinom. Pečenko narežemo in naložimo na servirni krožnik, polijemo z omako in ponudimo.

POLNJENA TELEČJA PRSA

Sestavine:
1,3 – 1,6 kg telečjih prsi, 30 dag teletine (pleče ali stegno), 5 žemelj srednje velikosti, 3 jajca, 1 čebula, 1 strok česna, 2,5 dl mleka, 1 žlica peteršilja, 2 dl olja, sol, poper

Priprava:
Pred pripravo meso nekaj ur prej vzamemo iz hladilnika, ga operemo, dobro osušimo in pustimo počivati na sobni temperaturi. V mesu naredimo vzdolžni žep med plastmi mesa/mišic, previdno, da žepa ne prerežemo. Nadev pripravimo tako, da žemlje prejšnji dan narežemo vzdolžno po polovici in nasekljamo v obeh smereh na kockice cca. 0,5 cm. Pustimo jih v odkriti posodi, da se posušijo. Naslednji dan žemlje prepečemo na nekaj olja. V ponvi prepražimo čebulo, da postekleni, čisto na koncu dodamo strok česna in pustimo stati, da se ohladi. Jajca ubijemo in razžvrkljamo. Teletino za nadev narežemo na drobne kockice, cca. 0,5 cm. Ohlajenim žemljam dodamo toplo mleko, 1,5 čajne žličke soli, 1 ščepec popra, 1 žlico nasekljanega peteršilja, nasekljano meso, česen in čebulo, jajca in dobro pregnetemo in zmešamo. Če masa ni dovolj kompaktna lahko dodamo malo drobtin.

PEČENA TELEČJA KRAČA

Sestavine:
telečja krača (1,5-2 kg), 1 čebula, 4 stroki česna, 2 korenčka, 1/2 dl olja, sol, jušna kocka

Priprava:
Kračo par ur pred peko nasolimo in damo na hladno. Polijemo jo z oljem in damo v ogreto pečico (180 stopinj). Ko meso že malo zakrkne, polijemo z juho ali vodo. V to juho damo narezano čebulo, česen in korenček. Pečemo 4 – 5 ur, odvisno od velikosti krače. Na polovici jo obrnemo in stalno polivamo s sokom, ki se pri peki ustvarja. Zelenjava naj bo stalno v soku, da se ne zažge.

2018-11-26T19:29:36+00:00