Telečje meso
- vrat
- pleče
- hrbet
- ledja
- file (pljučna)
- rebra – prsa
- potrebušina (flam)
- stegno, ki ga delimo na:
notranje stegno, zunanje stegno
kugla (oreh), križ - golenica (krača)
Ostali uporabni kosi so :
srce, pljuča, vranica, ledvica, vampi, jetra, rep
Teletino odkupujemo večinoma na Dolenjskem v okolici Sevnice, nekaj pa tudi v bližnji okolici Ljubljane. Teletina je meso telet do starosti osem tednov in do teže trupa 185 kg. Telečje meso je svetlo rožnate barve in obraščeno s povsem belim lojem. Meso je nežno in prožno, a hkrati čvrsto. Vsebuje več vode kot govedina in ima nežnejša tkiva. Telečje meso vsebuje ogromno beljakovin, cinka in vitamina B. Telečje meso je primerno za najrazličnejše jedi: obare, pečenke, zrezke, filana rebra, …