Recepti za goveje meso

GOVEJI GOLAŽ

Sestavine:
1 kg govedine (bočnik, pleče, vrat), 3 rdeče čebule, 0,50 kg svinjine (pleče), 3 žličke prašičje masti, 2 žlički soli, 1 žlička sladke paprike, 1 žlička ostre paprike, 1 žlička moke, 1 žlička popra v zrnu, 0,2 l refoška ali terana, 1 konzerva pelatov, 1 lovorov list

Priprava:
Na masti popražimo čebulo, ki jo nasekljamo na roke, ne na palični sekalnik, ker potem greni. Pražimo toliko časa, da postane zlato rjava, pazimo da ne zažgemo. Dodamo govedino, narezano na kocke in pražimo toliko časa, da je vse rjavo, nakar dodamo svinjino in jo pražimo. Nato solimo, popramo, dodamo žličko moke, žličko sladke in ostre paprike, pomešamo in dolijemo vino. Pustimo, da zavre in povre vso vino, tako da dobimo gosto zmes. Zatem dodamo narezane pelate in dolijemo samo toliko vode, da pokrije vsebino in nič več. To kuhamo še eno uro, da se paradižnik razpusti.

GOVEDINA V VINSKI OMAKI

Sestavine:
Za marinado:
1 kg govedine brez kosti (pleče ali ramstek), 5 dl rdečega vina, 3 stroki česna, 1 večja čebula, 1 večji korenček, 1 lovorjev list, kos gomoljne zelene, manjša peteršiljeva korenina, par zrnov črnega popra, timijan,, majaron
Za omako:
0,5 dl konjaka, tekočina od marinade, 3 dl goveje juhe ali osnove, 1 dl paradižnikove mezge, 300 g čebule, 200 g šampinjonov, 50 g prekajene slanine, sol, mleti črni poper, 200 g korenčka, lovorjev list, majaron, timijan, sveže peteršiljevo listje, maslena kocka

Priprava:
Dan pred pripravo govedino mariniramo. Narežemo jo na poljubno velike kocke in jo v skledi zalijemo z rdečim vinom. Dodamo čebulo, narezano na lističe, drobno sesekljan česen, lovorjev list, črni poper v zrnu, timijan, majaron, korenček, zeleno in peteršiljevo korenino, narezano na drobne kocke. Premešamo in pokrito pustimo čez noč v hladilniku.
Naslednji dan slanino narežemo na drobne kocke, česen narežemo na četrtine, čebulo nalistamo, korenček narežemo na kocke. Goveje meso vzamemo iz marinade, dobro odcedimo in posušimo z papirjem. Marinado precedimo in tekočino shranimo. V ustrezno velikem loncu na malo maščobe prepražimo šampinjone, da močno zadišijo. Vzamemo jih iz lonca in na isti maščobi pražimo slanino, da postane hrustljava. Vzamemo jo iz lonca, odvečno maščobo odlijemo in na močnem ognju hitro opečemo govedino. Zalijemo s konjakom, postrgamo vse, kar se je prijelo dna, prilijemo marinado in govejo juho ali osnovo ter paradižnikovo mezgo, dodamo čebulo, šampinjone, slanino, korenček, lovorjev list, timijan in majaron. Dobro premešamo, solimo in popramo. Pokrito počasi kuhamo na rahlem ognju dve do tri ure. Pred koncem omako po želji zgostimo z masleno kocko, posujemo s sesekljanim peteršiljevim listjem in ponudimo s poljubno prilogo.

GOVEJA JUHA

Sestavine:
70 dkg govejih reber ali goveje pleče, 3 do 4 litre vode, šopek peteršilja, 2 do 3 liste pora, 1 korenček, vejica zelene ali košček gomolja, 1 svež paradižnik, 1 lovorov list, malo kumine, malo muškatnega oreščka, malo žafranike, nekaj zrn celega popra, par kolobarčkov na plošči popečene čebule, 2 zrna česna

Priprava:
Meso operemo ter ga damo v lonec, prilijemo vodo in damo kuhati. Ko je lonec na štedilniku, začnemo dodajati zaćimbe. Svežo zelenjavo damo nazadnje. Pokrijemo ter kuhamo, da vre čisto narahlo 2 do 3 ure,odvisno od mesa.

GOVEJA PEČENKA

Sestavine:
1,5 kg govedine (pleče, bržola), 10-15 dkg prekajene slanine, sol, poper, topljeno prašičjo mast, korenje, peteršilj, košček zelene, čebula, lovorov list, timijan, ščep oreška, 80 g moke ali nekaj gustina, 2 dcl belega vina, juha, 1 dcl kisle smetane

Priprava:
Meso pretaknemo s slanino, solimo, popramo in na vroči maščobi na hitro popečemo. Na isti maščobi popečemo še drobno narezano jušno zelenjavo in ko zarumeni, dodamo grobo narezano čebulo, vmešamo začimbe ter prilijemo vino in malo juhe, vrnemo opečeni kos mesa ter dušimo do mehkega.
Meso vzamemo iz posode, sok pa povremo, poprašimo z moko in zalijemo z nekaj juhe, dobro prevremo ter pretlačimo, oziroma sesekljamo s paličnim mešalnikom. Vmešamo še kislo smetano ter meso, zrezano na lepe rezine, prelijemo z omako.

2020-03-31T20:03:23+02:00