Prašičje meso

  1. stegno, ki ga delimo na:
    notranje stegno, zunanje stegno
    kugla (oreh), križ, golenica (krača)
  2. ledja in hrbet (kare, zarebrnica) ali ribica brez kosti
  3. vrat
  4. file
  5. pleče
  6. rebra
  7. potrebušina (flam)

.

Ostali uporabni kosi so :
srce, kosti, nogica, glava, jetra, ledvica, želodec, možgani, rep,

Prašičje meso odkupujemo v Prekmurju, ker je tam najboljša kvaliteta prašičjega mesa v Sloveniji. Prašičje meso mora imeti prijetni vonj po svinjini in je rožnate barve. Meso mora biti suho in prožno. Meso vsebuje vitamine, beljakovine in maščobe. Slanina je bele barve in trda. Meso prašiča moramo vedno dobro termično obdelati, kajti v mesu se lahko zadržujejo ličinke gliste trihinele, ki lahko človeku povzročajo zdravstvene nevšečnosti. Veterinarski nadzor je v Sloveniji izredno dober, bolezen pa izjemno redka. Prašič je osnovna surovina za izdelovanje pršuta, prekajenih izdelkov in najrazličnejših klobas in salam. Uporablja se za pripravo številnih jedi: peka na žaru, zrezki, pečenke, za kuhanje kislih juh, ….