Telečje meso

  1. vrat
  2. pleče
  3. hrbet
  4. ledja
  5. file (pljučna)
  6. rebra – prsa
  7. potrebušina (flam)
  8. stegno, ki ga delimo na:
    notranje stegno, zunanje stegno
    kugla (oreh), križ
  9. golenica (krača)

Ostali uporabni kosi so :
srce, pljuča, vranica, ledvica, vampi, jetra, rep

Teletino odkupujemo večinoma na Dolenjskem v okolici Sevnice, nekaj pa tudi v bližnji okolici Ljubljane. Teletina je meso telet do starosti osem tednov in do teže trupa 185 kg. Telečje meso je svetlo rožnate barve in obraščeno s povsem belim lojem. Meso je nežno in prožno, a hkrati čvrsto. Vsebuje več vode kot govedina in ima nežnejša tkiva. Telečje meso vsebuje ogromno beljakovin, cinka in vitamina B. Telečje meso je primerno za najrazličnejše jedi: obare, pečenke, zrezke, filana rebra, …