Mlado goveje meso

  1. file (pljučna pečenka)
  2. ledja (T-bon, ramstek)
  3. hrbet (šimbas)
  4. stegno-križ
  5. stegno – notranje stegno
  6. stegno – zunanje stegno
  7. stegno –kugla (oreh)
  8. pleče –  debelo pleče
  9. pleče –  tanko pleče
  10. pleče – plečna ribica
  11. golenica (osobuko, bočnik)
  12. podpleče (bržola)
  13. potrebušina (flam)
  14.  vrat
  15.  rebra – prsa

Ostali uporabni kosi so :
srce, pljuča, vranica, kosti, ledvica, vampi, jetra, rep

Odkup mladega goveda vršimo večinoma na Dolenjskem v okolici Sevnice, nekaj pa tudi v bližnji okolici Ljubljane. Mlada goved je meso mladih govedi, je rdeče barve in ima med mišicami bele maščobne nitke . Mlada govedina je mehka in sočna. Goveje meso vsebuje številne rudnine, nekaj vitaminov in beljakovine. Za pripravo je relativno enostavna in ne potrebuje toliko obdelave, kot starejša govedina. Če je govedina uležana. je okusna in hitro pripravljena. Govedina je meso, ki se lahko uporablja za pripravo najrazličnejših jedi: juha, golaž, stejke, pečenka, zrezke, ragu, …